Hírek

Jó ok az ünneplésre – 50 éves a Volkswagen Motorsport

 Wolfsburg/Budapest, 2016. július 15. – Pontosan 50 esztendeje, 1966. július 11-én versenysport-rajongó müncheni kereskedők és importőrök egy csoportja megalapította a Verband Formel V Europa e. V. szövetséget – s ezzel megszületett a Volkswagen Motorsport.

 
Minden 1963-ban, az Amerikai Egyesült Államokban kezdődött. Itt használták fel a wolfsburgi gyártó autóinak technikáját a „Formula Vee” junior-versenysorozat elindításához. A kicsi, együléses versenygépek – amelyek műszaki alapjául a legendás Volkswagen Bogár komponensei szolgáltak – reimportként Németországban is nevet szereztek maguknak. Az országos bajnokságok, illetve az Amerikai Egyesült Államok és Európa közötti versenyek mellett nem hivatalos világbajnokságot is szerveztek számukra. 1971-re az alapötlet immár a Formula Super V versenysorozatig fejlődött, olyan világbajnokokat indítva el pályájukon, mint Jochen Rindt (Ausztria), Niki Lauda (Ausztria) és Keke Rosberg (Finnország).

Hagyomány – a Volkswagen mindig is nagy hangsúlyt fektetett az utánpótlás-nevelésre

1973 októberében a még mindig viszonylag kis szervezet Münchenből Hannoverbe költözött, ahol a Volkswagen Motorsport GmbH 2004-ben bekerült a cégjegyzékbe, s ami a mai napig székhelyéül szolgál. A Volkswagen a nagysikerű Formula V időszakot követően sem hagyott fel a fiatal pilóta-utánpótlás támogatásával, Michael Schumacher (Németország) Formula 1-es bajnokrekorder és Tom Kristensen (Dánia) Le Mans-legenda karrierje egyaránt Volkswagen-motoros Formula 3 versenyautókban indult el.

Mérföldkövek – a túraautó-iskolától a Dakarig és a három WRC-bajnoki címig

A Volkswagen a túraautók és természetesen a ralisport világában is letette névjegyét. Túraautó-iskolájában 1998-tól egészen 2014-ig tanulhatták a fiatalok a versenysport alapjait, amit a Nürburgring 24-órás futamán a földgázhajtású Scirocco GT24 versenygéppel aratott kategóriagyőzelmek tettek teljessé. Ne feledkezzünk azonban meg a Volkswagen a legendás Dakar versenyein aratott, egyedülálló sikersorozatáról sem, amely során a csapat 2009 és 2011 között három egymást követő alkalommal szerezte meg a győzelmet a Race Touareg versenyautóval. A márka az FIA Rali-világbajnokságba (WRC) való belépésével koronázta meg versenysportsikereit, ahol 2013-tól 2015-ig Polo R WRC versenygépével három egymást követő évben hódította el mindhárom bajnoki címet: a Volkswagen a konstruktőri, illetve Sébastien Ogier és Julien Ingrassia (egyaránt Franciaország) gyári versenyzői révén a pilóta- és a navigátori bajnokságot is megnyerte. Olyan sikertörténet ez, amelyet a Volkswagen a jövőben is tovább kíván írni.

Jost Capito, a Volkswagen versenyigazgatója:

„Ez az 50. születésnap kedvezőbb helyzetben találja a Volkswagent a versenysport világában, mint valaha, mégpedig igen széles körű és sokrétű programmal: Polo R WRC gépével a rali-világbajnokságban globálisan, az utánpótlást támogató Formula 3 révén a gyorsasági versenypályákon, míg a Golf GTI TCR jóvoltából különböző országos TCR-sorozatokban is érdekelt. Mindemellett az Andretti Autosport csapattal a ralikrosszban, e modern, feltörekvő sportágban is jelen lehetünk, amely nagy népszerűségnek örvend az Amerikai Egyesült Államokban. Mindezek alapján a Volkswagen szilárd és jövőbemutató alapokkal rendelkezik a versenysportban, ami feltétlen jó ok az ünneplésre, ám kötelezettség és motiváció is egyben. Mindenütt sikeresek kívánunk lenni, ahol csak rajthoz állunk.”