Hírek

Végleges jóváhagyást kapott a Volkswagen a 2.0 TDI motorokra vonatkozó egyezség az Amerikai Egyesült Államokban

 Wolfsburg / Herndon, Virginia, 2016. október 27. – Nyilvánosságra hozza a mai napon a Volkswagen AG, a Volkswagen Group of America, Inc., valamint meghatározott leányvállalataik (a továbbiakban „Volkswagen”), hogy Charles R. Breyer bíró (United States District Court for the Northern District of California, az Amerikai Egyesült Államok Kerületi Bírósága Kalifornia Északi Kerülete Számára) megadta a végleges jóváhagyást a Volkswagen és a felperes magánszemélyek közötti egyezségre. A felpereseket a bíróság által kijelölt Felperesek Irányítótestülete (Plaintiffs‘ Steering Committee, PSC) képviselte a Volkswagen és az Audi márkák kapcsán, az Amerikai Egyesült Államokban értékesített, 2,0 literes TDI-motorral felszerelt járművekre vonatkozó polgári jogi perben. Ezenkívül Breyer bíró jóváhagyta a Consent Decree-t (a bűnösség elismerése nélküli egyezségi kérelem), amely a Volkswagen és a Környezetvédelmi Hivatalt (Environmental Protection Agency, EPA) képviselő Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (United States Department of Justice), valamint a kaliforniai államügyész és a Kaliforniai Levegő Erőforrás Bizottság (California Air Resources Board, CARB) képviseletével és közvetítésével Kalifornia állam részvételével jött létre. Emellett Breyer bíró jóváhagyta a Volkswagen és az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (United States Federal Trade Commission, röviden FTC) között létrejött Consent Decree-t egyezséget is. Mindhárom egyezséget korábban hivatalosan bejelentették.

 „A 2.0 TDI egyezség végső jóváhagyása fontos mérföldkő az Amerikai Egyesült Államokban a dízeltéma lezárásának útján, ezért nagyra értékeljük minden érintett munkáját e folyamatban. A Volkswagen elkötelezett aziránt, hogy a programot érintett ügyfeleink számára a lehető leginkább zökkenőmentes folyamatként vezessük le, jelentős forrásokat és személyzetet különített el a vállalat annak érdekében, hogy az ügy eredményesen lezárható legyen” – mondta Hinrich J. Woebcken, a Volkswagen Group of America, Inc. elnök-vezérigazgatója.

A Volkswagen a jövőben is arra koncentrál, hogy tisztázza az Amerikai Egyesült Államokban még továbbra is nyitott kérdéseket, és azon munkálkodik, hogy egy megfelelő és elfogadható megoldást találjon az érintett 3.0 TDI V6 motorral felszerelt járművekkel rendelkező ügyfeleknek.

MEGJEGYZÉS A SZERKESZTŐNEK

A 2.0 TDI egyezségi program megvalósítása azonnal kezdetét veszi. Az érintett járművekkel rendelkező ügyfelek igényüket papíralapú űrlapon (amely elérhető a www.VWCourtSettlement.com oldalon vagy a +1-844-98-CLAIM telefonszámot tárcsázva) vagy a www.VWCourtSettlement.com
online portálon keresztül nyújthatják be. Amint egy ügyfél igénylését elfogadták, akkor az ügyfél időpontot foglalhat a kijelölt kiegyezési specialistákkal, akiket a márkakereskedésekbe kiküldött a cég.

A 2.0 TDI egyezségi megegyezések feltételei értelmében az érintett tulajdonosok és lízingbe vevők választhatnak: vagy visszavásárolja járművüket a Volkswagen, illetve lízingszerződésüket megszüntetik, vagy az elfogadott károsanyag-kibocsátási átalakítást elvégeztetik majd járművükön (ha és amikor az elérhetővé válik). A Volkswagen ezenkívül készpénzkifizetéseket is foganatosít majd az érintett jelenlegi és bizonyos korábbi tulajdonosok és lízingelők számára.

A Volkswagen beleegyezett abba, hogy a következő három év során összesen 2,7 milliárd dollárt fizet be egy környezetvédelmi alapba, amelyet a bíróság által kijelölt megbízott kezel majd. Az alap célja, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a 2.0 TDI járművek által kibocsátott többlet nitrogénoxid-mennyiséget (NOx) ellensúlyozza. Emellett a Volkswagen kötelezettséget vállalt arra, hogy a következő tíz évben összesen 2,0 milliárd dollárt fektet a zéró károsanyag-kibocsátású járművek (zero emissions vehicle, ZEV) infrastruktúráját bővítő, illetve elérhetőségét és ismertségét fokozó kezdeményezésekbe.

A 2.0 TDI kiegyezési program hatálya alá az alábbi 2,0 literes TDI-motorral felszerelt járművek tartoznak:

VW Beetle, VW Golf, VW Jetta, VW Passat, Audi A3